Gå till innehåll
Logotype

Startar: 29/11 00:00

Slutar: 29/11 00:00

Foto: Nordic Focus

Norge avgjorde när Hanna tvingades till en straffrunda

Det var upplagt för en första stafettseger på hemmaplan för de svenska skidskyttedamerna. Men Hanna Öberg tvingades till en straffrunda efter sista skyttet och Norges Ingrid Landmark Tandrevold kunde smita förbi och närmast defilera i mål som vinnare. Den norska segermarginalen skrevs till 41,5 sekunder med Sverige på andra plats och trean Tyskland med dagens bästa skytte (bara fyra extraskott) var ytterligare sex sekunder efter.

Det var en stafett med många ansikten. Norge, Frankrike och Tjeckien öppnade starkast men Frankrike sköt bort sina chanser på den andra sträckan och Tjeckien brände sin möjligheter på den tredje.

Istället hade Sverige smugit sig upp i täten på den tredje sträckan. Anna Magnusson och Linn Persson hade gjort godkända insatser på de inledande sträckorna och sedan kom Elvira Öberg. Och som hon kom; fem raka träff i liggande, fem raka träff i stående och en skidåkning som var så mycket bättre än konkurrenterna. Den norska ledningen på drygt 56 sekunder efter halva tävlingen hade förvandlats till svenskt övertag med 23 sekunder när Elvira skickade ut storasyster Hanna på den sista sträckan trots att Norges Karoline Knotten inte gjorde någon dålig tredjesträcka, det gjorde inte heller tyskan Vanessa Voigt som var trea.

Hanna Öberg och Sverige behöll greppet efter det liggande skyttet men Norges Ingrid Landmark närmade sig alltmer och när Öberg och Landmark kom in till det avgörande ståskyttet skiljde bara sju sekunder mellan de två. Där sprack det helt för Hanna Öberg, fyra raka bomskott tvingade henne till en straffrunda och när hon kom ut från den hade Ingrid Landmark Tandrevold försvunnit ut på spurtvarvet sedan länge och även Tyskland hunnit smita förbi.

Hanna Öberg hade dock inga problem att passera tyskan Preuss i kampen om andraplatsen men åt bortflyende Norge gick det naturligtvis inte att göra något. I det segrande laget ingick, förutom Tandrevold och Knotten, även Marthe Kragstad Johansen och Juni Arnekleiv som båda gjorde fina insatser på de två första sträckorna och där lade grunden till ytterligare en norsk framgång.