Gå till innehåll
Logotype

Startar: 29/11 00:00

Slutar: 29/11 00:00

Foto: Nordic Focus

Silverbesvikelse men ett stort fall framåt

Visst blev det en besvikelse att den triumf Elvira Öberg bäddat för inte höll för Sverige. Men ändå var damstafetten ett stort fall framåt för Sverige.

Först och främst första pallplatsen i en damstafett här i Östersunds över trettioåriga världscuphistoria. Dessutom första stafettpallplatsen utanför den för Sverige mer passande mixedstafetterna.

I de damstafetter som åkts hör inom är serien 5-7-14-15-5. Sverige har varit damtvåa en gång, men det var i inte i världscupen utan senaste VM, 2019.

Där vann också Norge. Men från den kvartetten är det bara Ingrid Landemark Tandrevold kvar. Redan i söndagens distanslopp med fyra bland de tio främstasåg man att det kommer en ny generation och det var två ”färskingar” som bäddade för den norska segern även om nu Tandrevold avgjorde. Märkligt förresten eftersom det varit mera normalt om norskan missat i stående än Hanna Öberg som brukar ha en snabb slutserie som paradnummer.

Sveriges andraplats var en klar revansch för en serie missar i söndagens distansskytte och framförallt visade Elvira Öberg att både åkning och skytte håller måttet för att hon skall bli en av aspiranterna till den totala världscupsegern.

Som vanligt åker svenskorna bättre än de skjuter. I ren tid var laget totalt bara sjusekunder efter Norge. I skyttet skilde 13 sekunder plus det faktum att det dessutom blev en straffrunda.

Anna Magnusson var sjua på första sträckan23 sekunder efter franska Lou Jeannmonnot, men i åktid bara 1,5z sekunder efter fransyskan och trea på den sträckan. Helt annat tempo än i de två tidigare loppen.

Linn Persson har kommit bra efter sina operationer och var faktiskt sträcktvåa efter nya norska stjärnan Juni Arneklev. I ren åktid fyra, 24 sek efter Arneklev.

På tredje sträckan kom stafettens drottning, Elvira Öberg. Revanschsugen efter både fjolårets avslutning där sjukdom sabbade främst VM, men revanschsugen även efter sex bomskott i distansloppet. Nu åkte hon snabbast av alla och sköt tio träff av tio möjliga.

Hon vann sträckan – inklusive skyttet – med 34 sekunder före tyskan Vanessa Voigt (1.20 före Knotten) och slog norskan i åktid med 29 sekunder med snabbaste åktid på alla tre varven.

Storasyster hade en sämre dag, men visade mental styrka när fyra raka bommar ändå räddades till bara en straffrunda 0ch en god silverchans. Det gav en sjunde plats i sträcktid, men åktempot höll bra med 13,3 sekunder upp till Tandrevold och nästan lika mycket till omskolade längdsprintern Anna Marija Lampic i Sloveniens lag.

Som sagts ett fall framåt för damerna där Hanna redan visat hög nivå och där lillasyster Elvira möjligen blir ett snäpp vassare.

Vi får väl ytterligare värdemätare på våra damer efter fredagens sprint och söndagens jaktstart.

Kan vi leva upp till målet att bli bästa damnation? Just nu leder dock Norge damcupen med 1223 poäng före Tyskland 1102, Sverige 1098 och Frankrike 1059. Det är utan tvekan de fyra stora nationerna på damsidan.

Thord Eric Nilsson