Gå till innehåll
Logotype

Startar: 30/11 00:00

Slutar: 30/11 00:00

Godkänd svensk placering - Men avståndet för stort

Med det lag vil ställde på benen var en sjätteplats i herrstafetten fullt godkänd, men marginalen till segrande Norge, 2.20, var alldeles för stor.

Foto: Nordic Focus

Slutmannen Sebastian Samuelsson lyckades kapa den med dryga minuten och förvandla ett hopplöst läge på 12:e plats till godkänt.Men det såg ännu värre ut efter en 18:e plats av 20 lag efter två sträckor.

Men naturligtvis har det sin förklaring. Vårt stafettlag har länge saknat en stabil fjärdeman, speciellt sedan Peppe Femling valt att inte köra. Annars har han med omväxlande resultat fyllt sin roll. Nu saknade vi även en tredje man eftersom Jesper Nelin kände sig krasslig.

Det så bra ut när andre reserven, Oscar Brandt hängde med på första och faktiskt kom in först till stående skyttet. Men där drogs rullgardinen ned till hälften. Även Malte Stefansson drog på sig en straffrunda och det såg nattsvart ut.

Martin Ponsiluoma plockade in sex placeringar trots att han har en bit kvar till sin topp. Sedan tog Sebastian Samuelsson in lika många placeringar, men ännu mer i tid. Det är lovande inför cupens avslutande sprint på lördag och jaktstart på söndag

Som vanligt höll Sverige bra i åktider bara 12 sekunder sämre än Tysklands kvartett men 17 före Norge, där förvisso Christiansson kanske bara ”turåkte” sedan segern var klar. Frankrike var åkmässigt 25 sekunder efter Sverige.

I skjuttid, med extraskotten inräknade, var Sverige bara 16:e och då närmare tre minuter efter Österrike och över två minuter efter många lag däribland snabbaste Österrike som slutade fyra totalt.

Startmannen Oscar Brandt hade tredje åktid bara nio sekunder från topp, men på sträckan var han 11:a. Malte Stefansson hade fjärde åktid, bara 30 sekunder sämre än Tarjei Bö, men var näst sämst på sträckan (+2.15)

Martin Ponsiluoma var i åktid bara 17 sekunder efter Johannes Thingnes Bö och hade fjärde åktid. Totalt på sträckan var han sexa 42 sekunder efter norrmannen.

På sista dominerade Sebastian Stefansson fullständigt och vann den med 38 sekunder före Quentin Fillon Maillet. Men tysken Johannes Kühn åkte faktiskt 12 sekunder snabbare.

Hade Sverige kunnat mönstra ett bättre lag om inte Emil Nyqvist skickats till Kontiolahti och IBU-cupen? Kanske! Emil åkte samtidigt och tävlade i distans och sjua i ett lopp där Norge hade fem bland de tio bästa. Han hade drygt två minuter till täten, men bara en bom.

Kanske är han ändå den felande länken i vårt kommande VM-lag som komplement till Samuelsson, Ponsiluoma och Nelin. Ett sånt lag kan till och med räcka till seger om Norge har en dålig dag.

Sverige är trots allt inte så dåligt på herrsidan. Ställningen i herrarna nationscup efter fyra lopp är 1) Norge 1225, 2) Frankrike 1153, 3) Tyskland 1106, 4) Sverige 999, 5) Italien 967, 6) Österrike 941.