Gå till innehåll
Logotype

Foto: Nordic Focus

Hemma bra men borta bäst - men svenska ”träffbilden” bra…

Borta bra men hemma bäst är inget ordspråk som passar för de svenska skidskyttarna. Det är snarare tvärtom hemma bra men borta bäst. Fredagens damsprint gav inte de svenska resultat man hoppats på, men ”träffbilden” kan man inte klaga på. De fyra bästa svenskorna inom ett avstånd på tio sekunder och med placeringarna 10-11-13-14.

Mona Brorsson, som inte platsat i något stafettlag placerade sig bäst tack vare sitt nollskytte. Elvira Öberg placerade sig näst bäst trots att hon var kvartettens sämsta skytt med tre bomskott. Hade det stannat vid två hade hon klarat pallen. Svenskornas avstånd till de främsta, 34-42 sekunder är inte avskräckande. Håller Elvira Öberg stilen och skjuter bra varannan dag kan hon gå fram till seger. Men skidskytte är förstås ingen sport där man alltid följer en norm.

Elvira åkte än en gång snabbast av alla. Fem sekunder snabbare än Anna Marija Lampic, Slovenien (25:a totalt) och 12 snabbare än totalsexan Ingrid Landmark Tandrevold. Den nämnda duon var aningen snabbare på första rundan, men speciellt på sista visade Elvira sin klass. Ett bra tecken eftersom det på söndag blir ”man mot man” uppgörelser.

Syrran Hanna drog på sig en miss mindre, men hade bara sjunde åktid och hade långa skjuttider. Det gjorde henne till sämst i kvartetten. Men inte sämsta svenska Tilda Johansson kom på 49:e plats efter bra skytte med bara en bom, men litet väl trög åkning. Och Tilde hade två svenskor bakom sig. Svenskjumbostriden stod mellan Anna Magnusson. Båda med fyra missar. För Anna jämt fördelade.

För Stina alla i inledande liggande innan hon sköt fullt i stående. Stina hade halvminuten bättre åktid men att ha 38 som var snabbare i spåret understryker mysteriet med Stina även apostroferat genom kastastrofskytte i liggande och nästan mästerligt i stående, bortsett då från skjuttiden. Duon hade dock tio totalplaceringar för långt bak för att komma med de 60 i jaktstarten.

Här är svenskornas facit:
10) Mona +34,8 (0) +åkplac 29:e +1.16,1
11) Elvira +46,3 (3) 1:a 0,0
13) Linn +41,4 (1) 17:e 56,2
14) Hanna +42,4 (2) 8:a 31,6
42) Tilda +2.00,2 (1) 60:e 2.02,6
68) Anna +2.47,8 (4) 61:a 2.03,3
69) Stina +2.48,4 (4) 39:a 1.30,7

Det här gänget trodde jag skulle ta ledningen i världen. Visst kan det bli så, men den norska bredden imponerar mer. Vårt grannland förlorade sina två bästa. Dessutom två ganska jämna och säkra. Ändå tar man fyra placeringar bland de sju främsta och alltså före alla svenskor. Vill man skämta lite kan
man väl säga att Knotten inte skulle gilla kylan. Men hon blev ändå tvåa före Juni Arneklev, som tydligen också går hem i november månad…

Juni är jämngammal med Elvira Öberg och säkert en konkurrent till Elvira om en ny seger i U25-cupen. Samma ålder har också dagens fjärde norska Marte Kråkstad Johansen medan mer rutinerade
Tandrevold och Knotten är några år äldre, men under 30. Det blir några år till nästa generationsskifte i Norge, men innan dess kommer säkert en handfull nya. Rekryteringen imponerar.

Dagens segrare, franska Lou Jeanmonnot har nyss fyllt 25 och har länge varit i skuggan av mera namnkunniga. Nu är hon bästa fransyska i världscuptabellen där hon är fyra med 107 poäng efter Franziska Preuss och Knotten som leder på 125 följd av Vittozzi 122. Bästa svenskor är Linn Persson på tionde plats med 52 poäng, två mer än Hanna Öberg. Elvira har inte riktigt kommit igång ännu.