Gå till innehåll
Logotype

Startar: 01/12 00:00

Slutar: 01/12 00:00

Foto: Nordic Focus

Lou Jeanmonnot tog sin första seger i världscupen

Damernas sprinttävling bjöd på en något överraskande prispall.
# Fransyskan Leo Jeanmonnot tog sig första seger i världscupen
# Trean Juni Arnekleiv från Norge fick göra sitt första besök på prispallen.
# Och däremellan klämde sig Arnekleivs landsmaninna Karoline Knotten som bara varit på pallen vid två tidigare tillfällen.

Sprinttävlingar brukar vara sekundrysare och den här var inget undantag. Det krävdes ett felfritt skytte för att få kliva högst upp på prispallen och det lyckades Lou Jeanmonnot med, hennes första världscupseger.
- Det är så häftigt, nu vill jag bara ha mer och mer, sa en lycklig fransyska efter tävlingen.
Jeanmonnot, som vann IBU-cupen för ett par säsonger sedan och tidigare haft två pallplatser i världscupen (en i Östersund), var speciellt nöjd med att hon den här gången vågade trycka på redan från start, hon brukar annars vara rätt försiktig på inledningsvarvet. Det kan ha varit nyckeln till den här segern där marginalen till tvåan Karoline Knotten till slut blev 8.5 sekunder.
Knotten, som visat fin form under den här veckan i Östersund, gjorde åter ett strålande lopp. Nu var hon med och stred om segern trots att hon hade ett besök i straffrundan efter ett missat skott i det liggande skyttet.
Även trean Juni Arnekeiv har visat överraskande styrka. Hennes chanser att vinna försvann efter ett besök i straffrundan i det stående skyttet men hon var strålande glad efter sitt första besök på prispallen.
- Det är ju helt sjukt, jag trivs tydligen bra här i Östersund, sa Arnekleiv efter sin tredjeplats, slagen med 17,6 sekunder segrande Jeanmonnot.
Den svenska laginsatsen var jämn men inte tillräckligt bra för att kunna konkurrera om platserna på prispallen. Mona Brorsson, som hade en misslyckad distanstävling i söndags och sedan inte fick någon plats i stafettlaget, var nu bäst på en tiondeplats. Mona hade något riktigt bra på G efter det stående skyttet men orkade inte fullfölja på spurtvarvet. I mål var marginalen till den segrande fransyskan dryga halvminuten efter att ha skjutit två nollor. Närmast efter på plats 11 landade Elvira Öerg som åkte snabbast av alla med sköt till sig tre varv i straffrundan.
- Jag var nöjd med min insats ända fram till de sista två skotten i stående skyttet, summerade Elvira sin insats.
Linn Persson (ett missat skott) slutade på 13:e plats medan Hanna Öberg var 14:e efter en straffrunda i såväl liggande som stående skyttet.