Gå till innehåll
Logotype

Startar: 02/12 00:00

Slutar: 02/12 00:00

Foto: Nordic Focus

Närmare och närmare en svensk grenseger

Svenskarna kommer närmare och närmare en fullträff. Kanske kommer den i söndagens jaktstarter där det är bäddat för avancemang.

Ett tag såg det ut som Sebastian Samuelsson trots två missar till och med kunde räcka till sprintseger. Men andra delen av startfältet var starkt så det blev inte ens pallen.

Det fattades sju sekunder så om Sebastian åkt lika bra på slutvarvet som på de tidigare hade det i alla fall blivit pallplats. Konkurrenterna bakom kontrollerade hans tider och speciellt trean Verbjörn Sörum hade det snabbaste slutvarvet, trots måttlig inledning med 30 resp 18 sekunder sämre var varvtider än Sebastian som var snabbast på de två inledande och även totalt. Hela 20 sekunder före tysken Philipp Nawrath vars första pallplats till och med räckte till sege nästan en straffrunda före tvåan.

Tättrion sköt fullt medan Sebastian inte lyckades ha sina nerver under kontroll när han i stående hade chansen att ta en förkrossande ledning.

Martin Ponsiluoma på elfte plats gjorde sitt bästa lopp hittills och var strax under minuten efter segraren. Martin inledde med en miss i liggande men sköt en snabb stående serie med fem fullträffar. 22,5 sekunder var bara tiondelar över dagens snabbaste.

Sverige fick med ytterligare två till jaktstarten, Oskar Brandt som blev 45:a får gå ut 2.20 efter Nawrath i jaktstarten och Malte Stefansson med fyra missar klarade 60 gränsen med 18 sekunders marginal. Oskars skytte var en klar revansch för stafetten där han liksom Malte fick en straffrunda.

Under strecket kom Anton Ivarsson med 3.11 upp till segraren och en 69:e plats. Skyttet var bra, men åkmässigt var han mer än två minuter efter Samuelsson. Brandt hade 1.38 upp till dagens snabbaste och Stefansson 1.11.

Sjätte svensken, Jesper Nelin, kom inte till start. Han är fortfarande krasslig.

Norge fick in fyra man bland de sex bästa även om starka namn som Johannes Thingnes Bö (18), Vetle Sjåstad Christiansen (9) och Sturla Holm Laegreid inte hade sin bästa dag.

Storebror Tarjei Bö försvarade familjeäran med glans och blev tvåa.

Världscupställningen så här tidigt säger kanske inte mycket om slutresultatet, men det är trippel tyskt med Nawrath 102, Justus Strelov 102 och Froman Rees 90. Tarjei Böe har samma poäng och Sebastian Samuelsson 86.

I herrarnas nationstävling toppar de fyra stora Norge, Frankrike, Tyskland och Sverige.

Thord Eric Nilsson