Gå till innehåll
Logotype

Startar: 03/12 00:00

Slutar: 03/12 00:00

Foto: Nordic Focus

Jeanmonnot spurtade
bäst i damernas jaktstart

Damernas jaktstart slutade i en rafflande spurtduell mellan Frankrikes Lou Jeanmonnot och Tysklands Franziska Preuss där fransyskan hade bästa farten in på upploppet och vann med med tre tiondelars marginal.

Trea var tyskan Vanessa Voigt, slagen med drygt 18 sekunder.
Lou Jeanmonnot, 25, har haft en lysande start på den här tävlingssäsongen. Den 25-åriga fransyskan vann fredagens sprinttävling och följde nu upp med att även vinna jaktstarten. Jeanmonnot gick ut först i spåret och via ett hundraprocentigt skytte vara hon hela tiden med i tätsstriden.

Efter sista skyttet hade hon nästan sju sekunders marginal till närmast jagande Franziska Preuss.

Men där trodde jag nog att jag skulle få slåss om andraplatsen, berättade Jeanmonnot efter segern. Och halvvägs in på spurtvarvet såg det också ut som att Preuss hade kopplat greppet om loppet när hon passerat Jeanmonnot och även skaffat sig ett litet försprång.

- Men då hon inte åkte ifrån mig fick jag upp ett litet hopp, jag visste att jag hade kvar min bästa del av banan och i spurten är jag stark, sade Jenamonnot.

Och precis så var det. Preuss kom in först på upploppet med fransyskan klistrad i ryggen och när Jenamonnot vek ut i eget spår hade hon det bästa spurtkrutet.

Franziska Preuss har också haft en fin öppning på säsongen och lämnar Östersund som ledare i totala världscupen (tre poäng före Jeanmonnot) trots att hon verkligen inte haft marginalerna (tiondelarna...) på sin sida. Knappt slagen som tvåa i distansen, närmast prispallen i sprinttävlingen och nu besegrad med tre tiondelar i en spurtduell om segern.

Preuss landsmaninna Vanessa Voigt gjorde också en stark insats i jaktstarten. Ett bommat skott i sista ståserien förstörde möjligheten att utmana Jeanmonnot om segern men i kampen om tredjeplatsen med Norges Juni Arnekleiv var Voigt den starkaste.
Bäst av svenskorna var Hanna Öberg som slutade sexa. Hanna, som gick ut som 14:e åkare, hade aldrig riktig tätkänning efter ett missat skott redan i det inledande liggskyttet och när hon dessutom bommade ett skott i sista ståserien försvann den lilla möjlighet som hon hade till en plats på prispallen.

Elvira Öberg åkte, som alltid, fort i spåret men fyra bommade skott var några för många den här gången. Elvira slutade på tionde plats.

Text av: Agne Svärd