Gå till innehåll
Logotype

Startar: 03/12 00:00

Slutar: 03/12 00:00

Samuelsson fick avsluta med seger på hemmaplan

Foto: Nordic Focus

Världscupveckan i Östersund fick ett ytterst rafflande avslut när formstarke Sebastian Samuelsson fick den utdelning som hemmapubliken så hett önskade när han jagade ifatt länge ledande tysken Philipp Nawrath och avgjorde jaktstarten över 12,5 km på spurtvarvet.

I mål skiljde drygt fem sekunder till svenskens fördel. Trea blev norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Sebastian Samuelsson inledde den här världscupsäsongen med att tillsammans med Hanna Öberg vinna mixedstafetten. Han har sedan fortsatt med att visa lysande form i spåret men inte haft samma utdelning i sitt skytte. Prestationerna har varit bra men inte räckt till pallplatser. I distanstävling slutade han sjua och i lördagens sprinttävling blev han fyra, slagen av segrande Philip Nawrath med 27 sekunder efter bland annat två missade skott i sista ståserien.

Det var också marginalen mellan de två när de gick ut i jaktstarten där Nawrath kunde bomba på i sin ensamhet längst fram medan Samuelsson jagade bakifrån tillsammans med bland andra norrmännen Tarjei Bö och Vebjörn Sörum, tvåan och trean i gårdagens sprinttävling.

Sebastian Samuelsson åkte fortare än dom andra. Men sköt sämre; en bom i första liggande, en bom i andra liggande och där och då, efter halva tävlingen, var Samuelsson nästan minuten efter den bortflyende Philip Nawrath...

Sebastian Samuelsson gav dock inte upp och jakten fortsatte i högsta fart. Och när Philipp Nawrath tvingades till en straffrunda i första ståserie samtidigt som Sebastian Samuelsson sköt fullt var marginalen helt plötsligt bara 17 sekunder och när de två kom in till sista ståserien var de tillsammans.

Där brände Samuelsson sitt andra skott, Nawrath sitt fjärde och efter besöket i straffrundan kom Samuelsson ut först, dryga sekunden före tysken samtidigt som norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen hotade bakifrån

Svensken hade dock inte en tanke på att bjuda in varken den åkstarke Nawrath eller Christiansen i matchen. Marginalen växte undan för undan och i mål skiljde drygt fem sekunder mellan Samuelsson och Nawrath till svenskens fördel, Christiansen var slagen med ytterligare två sekunder.

För mig gällde det att att försöka göra mitt eget lopp och när jag kom till det stående skyttet var det bara att bara släppa på, berättade en mycket nöjd Sebastian Samuelsson efter sin femte världscupseger.

Bakom de allra främsta gjorde Martin Ponsiluoma en finfin jaktstart. Han gick ut som elfte man och landade på en sjätteplats (med två bom), hans bästa lopp så här långt. Mellan de tre på prispallen och sexan Ponsiluoma kom norrmännen Tarjei Bö och Endre Strömsheim.

När världscupen nu drar vidare till Hochfilzen i Österrike leder Philipp Nawrath, som inte varit på prispallen under sibna sju säsonger i världscupen innan tävlingarna i Östersund, totalt bland herrarna, poängen före Sebastian Samuelsson. Tarjei Bö är trea.

Text av Agne Svärd