Gå till innehåll
Logotype

Startar: 9/12 00:00

Slutar: 9/12 00:00

Dubbel glädje för Ribom - Kunde ha varit tredubbel

Foto: Carl Schnell

Gladast av alla vid lördagens tävlingar var Emma Ribom, som lyckades slå vakt om sin ledning i sprintcupen efter andra segern av lika många möjligt. Men det blev dubbel glädje. Bara några minuter senare gled nämligen pojkvännen James Clinton Schoonmaker in på en tredje plats. Alla var lika överraskade och Emma stod vid spåret och jublade och gav sedan sin pojkvän en kram.

Emma kunde ha varit ännu gladare om Moa Lundgren klarat femman Jessie Diggins i sprintfinalen. Då hade Emma gått upp i den totala världscupledningen och haft rätt att bära både den gula och röda
västen. Nu ligger hon totalt en enda futtig poäng efter Diggins. Den av de två som lyckas bäst i lördagens millopp får starta med den gula västen i Trondheim.

Ställningen i toppen är: Jessie Diggins 437, Emma Ribom 436, Rosie Brennan 420, Ebba Andersson 356, Frida Karlsson 335, Moa Ilar 354, Linn Svahn 301, Lotta Udnes Weng 281, Moa Lundgren 263 och Victoria Karl 342. Sex svenskor bland de tio främsta.

I sprintcupen leder Emma Ribom med 222 poäng före Kristine Stavås Skidstad 186, Linn Svahn 185 och Frida Karlsson 163. Emma och Linn är grannar på Frösön så det är dubbelt Frösön på pallen. Mer att glädja sig åt rent statistiskt på damsidan var att Märta Rosenberg var bästa U23 åkare i
sprinten. Märta från Duved var 26:a, men var som vanligt bättre i kvalet där hon hade nionde tid.

Utropstecknet på damsidan var Moa Lundgren, som gick till sin första sprintfinal. Moa har en gratisplats i cupen efter fjolårets seger i Skandinaviska cupen. Nu finns det möjlighet till permanent plats eftersom även har distanskapacitet.

Apropå par från USA och Sverige så gjorde Maja Dahlqvist en uppryckning i förhållande till Ruka och vara bara två tiondelar från final. Totalt blev fjolårets sprintcupvinnare sjua, men hennes amerikanske pojkvän Kevin Bolger var inte lika bra som Riboms och blev bara 59:e.

Att hitta statistiska glädjeämnen på herrsidan är inte lika lätt. Men trots sämre än väntat i sprint (bara 23:a och 26a i kvalet) ligger Edvin Anger fortfarande i topp bland U23. I totalcupen är det sex norrmän bland de åtta bästa. Pål Golberg leder, men lördagens sprintsegrare Johan Hösflot Kläbo knappat in mer och mer. Calle Halvarson är bäst svensk på nionde plats. Landsmannen Erik Valnes leder sprintcupen, men har ännu knappare marginal.

Det gick sämre än väntat för de svenska herrarna i sprint. Men Oscar Svensson på nionde plats var en välkommen överraskning. Efter många, många år i Östersund vet delasonen hur han skall tackla backarna. Vi minns ju också hans sensationella sprintseger i Touren häromåret.

Thord Eric Nilsson