Gå till innehåll
Logotype

Startar: 10/12 00:00

Slutar: 10/12 00:00

Stor norsk dominans i herrarnas miltävling

Norge dominerade, som väntat, stort när herrarnas 10 km i fri stil avgjordes på söndagsförmiddagen. Fem norrmän toppade resultatlistan och på tiobästalistan landade ytterligare två norska åkare. Bäst var Harald Östberg Amundsen, närmast före Simen Hegstad Krüger som var slagen med drygt åtta sekunder. Tredje pallplatsen togs av Didrik Tönseth.

Foto: Carl Schnell

Foto: Carl Schnell

25-årige Harald Östberg Amundsen har länge hört till den norska årgångstoppen med fina meriter från såväl junior-VM som U23-VM. Han har även en bronspeng från VM i Oberstdorf 2021 på sitt CV.

Men det är svårt att slå sig in i det norska världscuplaget och just nu tävlar han på en friplats efter fjolårssäsongens totalseger i Skandinaviska cupen.
Nu fick Amundsen en fin resa. Efter en snabb inledning fick han bra draghjälp, av tvåan Simen Hegstad Krüger..., och den starka avslutningen räckte till seger.

Inför den sista 3,3-km-slingan hade dock Krüger ett litet grepp om tävlingen, ledde med fyra sekunder före Amundsen, men kunde inte hålla farten när han tvingades göra avslutningen själv och i mål var han slagen med 8,1 sekunder.

Didrik Tönseth var med i tätstriden hela vägen men kunde inte riktigt matcha ettan och tvåan. I mål var han drygt 14 sekunder efter segrande Amundsen.
Platserna närmast pallen gick också till Norge genom Iver Tildheim Andersen (fyra) och Jens Thomas Jenssen (femma). Övriga norrmän på tiobästalistan var Johannes Hösflot Kläbo, sjua, och Pål Goldberg, som vann i Gällivare förra helgen, var nia. Bäste icke norrman var britten Andrew Musgrave, alltid bra i de här sammanhangen. Nu slutade han som sjätte man.

Den svenska insatsen var jämn men inte tillräckligt bra. Gustaf Berglund gjorde dock sin hittills i särklass bästa insats i världscupen med en 14:e plats i resultatlistan, placeringen före William Poromaa som nu var tillbaka efter en strulig inledning på säsongen. Björn Sandström slutade på 17:e plats och även Leo Johansson, som öppnade optimistiskt, slog sig in på topp 20-listan som 19:e man.