Startar: 24/10 02:00
Slutar: 24/10 03:00
Krönika: Tre nationer tog nästan allt i Östersund
Efter tio tävlingar vet vi inte allt. Men vi vet betydligt mera om tillståndet i årets upplaga av världscupen i skidskytte än vi gjorde för tio dagar sedan!
Har är några väl underbyggda utsagor;
# Norges herrar visar upp både bredd och topp, precis som vanligt. Men när vi trodde att någon av bröderna Bö, eller varför inte förra vinterns stora runner up Sturla Holm Laegreid, skulle dominera i prislistorna reser världscupscirkusen vidare till Hochfilzen med Vetle Sjåstad Christiansen i täten. Vetle vem?
# Däremot funderar nog våra norska vänner på var formen finns hos tjejerna. Bara Marte Olsbu Röiseland har presterat i Östersund. Förra säsongens dominant Tiril Eckhoff (13 segrar) har vi fått leta långt ned i resultatlistorna för att hitta under dom här dagarna. Men å andra sidan såg det lika illa ut för ett år sedan…
# Frankrike ser ut att bli en tuff utmanare och har många som är bra bland såväl herrar som damer. Etta och tvåa i stafetterna och tog dessutom flest pallplaceringar av alla här i Östersund, nio stycken (Norge tog åtta).
# Även Sverige har öppnat starkt med tre segrar och sex pallplatser. Sebastian Samuelsson (två vinster och en andraplats) och i stort sett hela tjejlaget har presterat starkt men känslan är att utdelningen kunde ha varit ännu bättre – trots att damerna toppar nationscupen! Det skriver jag inte i övermod, det är bara vad ögat har skådat. Sverige har aldrig tidigare varit i närheten av att ha den här åkstyrkan (dessutom berättar huvudtränaren Johannes Lukas gärna om vallateamets förträfflighet…) – och när jobbet på skjutvallen blir utfört på ett lite mera ”normalt” sätt (killarna har ju skjutit anmärkningsvärt dåligt, det måste sägas), ja, då jävlar…
# Som ni ser av ovan skrivna; tre nationer dominerade den första samlingen och tog hand om 23 av 30 pallplatser, det blev bara småsmulor kvar till dom övriga.
# Samma lika när det gäller antalet segrar; Norge fyra, Sverige tre, Frankrike en. Det blir åtta av tio. Tjeckien och Österrike fick ta hand om resterna och toppade varsitt damlopp (Marketa Davidova respektive Lisa Theresa Hauser).
Det här är kalla fakta som bör ge rysningar hos konkurrenterna, inte minst Tyskland och Ryssland som varit bortskämda med framgångar i så många år. ”Är vi så här långt efter…?” Eller så har man planerat på ett helt annat sätt än de tre dominanterna med fokus på OS i Peking om ett par månader. Svaret får vi givetvis i februari. Men min erfarenhet är att bra resultat, oavsett när på säsongen, gör verkligen inte ont för formen medan det är precis tvärtom när det går dåligt. Sämre insatser sår alltid ett visst tvivel och det brukar inte vara formbefrämjande!
Tittar vi på hur det ser ut i de individuella cuperna är det som ni säkert redan har förstått mycket Norge och Frankrike bland herrarna med fyra åkare vardera på topp-10. Vetle Sjåstad Christiansen, 29, har absolut stärkt sina aktier om att ta en plats i det norska OS-laget efter den här inledningen med en seger, en andraplats, en femteplats och dessutom slutman i det lag som vann lördagens stafett. Christiansen har tävlat i tiotalet år i världscupen men aldrig gjort det så bra som just dom här dagarna i Östersund. Han leder nu knappt före Sebastian Samuelsson (tre poäng skiljer) som med sina två segrar och en andraplats fått en öppning som inte ens han själv kunde förutse. ”Sebbe” är den som sett formstarkast ut av alla så här långt, bara en bom i sista skottet stoppade den trippel han hade på G i söndagens avslutande jaktstart. De senaste årens dominant Johannes Thingnes Bö har smugit sig fram till en tredjeplats utan att vara i närheten av toppform – snart smäller det på riktigt, det vet vi!
Men om vi ska snacka FORM med stora bokstäver så ska vi snacka Elvira Öberg, tydligen kallad för ”Turbo” numera. Som hon har farit fram i ÖSK-terrängen, åkmässigt har Elvira formligen krossat sina konkurrenter. Däremot har det varit kant-ut istället för kant-in på skjutvallen och därför har det ”bara” blivit en andraplats som bäst så här långt. Men första segern kan inte vara långt borta, det är nästan orimligt om Elvira inte får kliva överst på pallen i närtid och det tror jag de flesta som följer den här sporten är överens om.
Efter Östersundstävlingarna parkerar Elvira på en fjärdeplats i totalen. Framför sig har hon Lisa Theresa Hauser, Marte Olsbu Röiseland och med Dzinara Alimbekava från Belarus som trea. Förra söndagens sprintvinnare Hanna Öberg ligger nia och även Mona Brorsson och Linn Persson finns bland de 15 bästa.
Bästa norskor bakom Röiselands andraplats? 21) Ingrid Landmark Tandrevold, 22) Emilie Kalkenberg, 28) Tiril Eckhoff, 29 Ida Lien, 34) Karoline Knotten … och ”bara” fyra i damstafetten (Röiseland spurtslagen av Hanna Öberg om sista pallplatsen).
Även om vi bara är i början, det här är siffror som stör norrmännen. Garanterat!
Med de här raderna stänger vi VC-redaktionen för den här gången och vi gör det med konstaterandet att Östersund bjudit världens främsta skidskyttar på bästa tänkbara förutsättningar. Inte ens den besvärliga och så vanligt förekommande ”Östersundsvinden” besökte skjutvallen de här dagarna (har det någonsin hänt?). Publiken hittade också till skidstadion på ett sätt som vi inte sett tidigare med några få undantag och det var ytterst trevliga bilder som tv-produktionen sände ut över världen.
Idag reser hela sällskapet vidare till Hochfilzen i Österrike och det dröjer ända fram till början av mars 2023 innan skidskyttarna är tillbaka för att tävla i Östersund.
Välkommen åter, så mycket bättre blir inte idrott i vår vackra vinterstad!
Agne Svärd