Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Tävlingsdicipliner

I skidskytte kan man tävla antingen i Distans, Sprint, Jaktstart, Masstart, Stafett, Mixstafett eller Singelmixedstafett. Det finns även en tävlingsform som kallas Supersprint, men det tävlas ganska sällan i denna typ av tävling.

Distans

Skyttet är viktigt i Distans, där en bom ger ett tidstillägg på en minut, istället för att åka en straffrunda på 150 m, vilket tar ungefär 25 sekunder.
Distans har den längsta åkdistansen av alla typer av skidskyttetävlingar och består av fyra skjutserier; ligg, stå, ligg, stå. Herrar åker 5 rundor på vardera 4 km (totalt 20 km), där man skjuter en serie mellan varje runda. För damer gäller samma regler, med skillnaden att de åker rundor på 3 km (totalt 15 km).

Lär dig mer om distans via denna video: Länk till IBUs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sprint

Sprint är en förkortad version av Distans, där snabb skidåkning är aningen viktigare än i andra dicipliner. En Sprint består av ett liggande skytte och ett stående. Ett missat skott innebär en straffrunda som är 150 m lång.
I en Sprint åker herrarna totalt 10 km och damerna 7,5 km.

Lär dig mer om sprint via denna video: Länk till IBUs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jaktstart

För att få starta i en Jaktstart måste den tävlande ha kvalificerat sig i ett inledande lopp, vilket oftast körs dagen innan. Både Sprint och Distanstävlingar kan användas för kvalificering, men det normala är Sprint. Startordningen i Jaktstarten baseras på resultatet från den föregående tävlingen, där max 60 tävlande kan starta. I Jaktstart skjuter man fyra gånger; ligg, ligg, stå, stå. Ett missat skott innebär en straffrunda som är 150 m lång.

Herrarna åker totalt 12,5 km medan damerna åker 10 km. I en Jaktstart startar den person som vunnit den kvalificerande tävlingen först, och resten startar i den ordning och på den tid de låg efter vinnaren i det kvalificerande loppet. Den tävlande som först korsar mållinjen vinner.

Lär dig mer om jaktstart via denna video: Länk till IBUs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Masstart

I en Masstart startar alla tävlande samtidigt.

I en Världscuptävling får max 30 åkare starta i en Masstart; detta eftersom alla åkare kommer in på skjutvallen i princip samtidigt och det bara finns 30 mål. Vilka som får åka bestäms utifrån aktuell placering i den totala världscupen.

En Masstart består av fyra skjutningar; ligg, ligg, stå, stå.
Vid första skjutningen ligger varje tävlande på den bana som har det startnummer åkaren har. Från och med andra skyttet fylls skjutvallen på i den ordning åkarna kommer in för skjutning, med start från höger. Ett missat skott innebär en straffrunda som är 150 m lång.

Herrarna åker totalt 15 km och damerna 12,5 km.

Det finns även Masstart 60 som emellanåt genomförs på IBU Cup. Där startar alla samtidigt och halva startfältet, startnummer 1-30 , åker ett varv före sitt första skytte. Andra halvan av startfältet, startnummer 31-60, åker två varv före sitt första skytte.
I nästa steg åker startnummer 1-30 två varv före sitt andra skytte och startnummer 31-60 ett varv före sitt andra skytte. Efter andra skyttet har åkarna kommit lika långt i tävlingen och man fortsätter tävlingen med ett skytte efter varje varv.

Lär dig mer om masstart via denna video: Länk till IBUs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stafett

I en stafett åker fyra åkare varsin sträcka där varje åkare skjuter två gånger var; en liggande serie och en stående serie. Herrarna åker 7,5 km var, medan damerna åker 6 km var. Varje åkare har rätt att använda tre reservkott per serie i en Stafett. Missar man fler än tre skott i en serie får man åka straffrundor. En straffrunda är 150 m lång.
Första laget i mål vinner.

Lär dig mer om stafett via denna video: Länk till IBUs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mixstafett

Ett lag i Mixstafett består av två damer och två herrar, alla åker 6 km och varje åkare skjuter två gånger var; en liggande serie och en stående serie.Varje åkare har rätt att använda tre reservskott per serie. Missar man trots reservskotten så får man åka straffrundor. En straffrunda är 150 m lång. Första laget i mål vinner.

Det kan vara olika startordning så antingen dam eller herre åker som sträcka ett och två, och andra könet åker sträcka tre och fyra.

Lär dig mer om mixstafett via denna länk: Länk till IBUs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Singelmix stafett

Ett lag i singelmix stafett består av en dam och en herre som åker två sträckor var, där sträcka 1 och 3 är totalt 6 km och sträcka 2 och 4 är totalt 7,5 km.
Varje sträcka har två skjutningar; ligg, stå. Varje åkare har rätt att använda tre reservskott per serie. Missar man trots reservskotten så får man åka straffrundor. Straffrundan på Singelmixstafett är 75 m lång.

Det kan vara olika startordning så antingen dam eller herre åker sträcka ett och tre, medan herdet andra könet åker sträcka två och fyra.

Publicerad: 2024-05-23

Senast uppdaterad: 2024-05-22