Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

TÄVLINGSDICIPLINER

I skidskytte kan man tävla antingen i Distans, Sprint, Jaktstart, Masstart, Stafett, Mixstafett eller Singelmixedstafett. Det finns även en tävlingsform som kallas Supersprint, men det tävlas ganska sällan i denna typ av tävling.

Distans

Skyttet är viktigt i Distans, där en bom ger ett tidstillägg på en minut, istället för att åka en straffrunda på 150 m, vilket tar ungefär 25 sekunder. Distans har den längsta åkdistansen av alla typer av skidskyttetävlingar och består av fyra skjutserier; ligg, stå, ligg, stå. Herrar åker 5 rundor på vardera 4 km (totalt 20 km), där man skjuter en serie mellan varje runda. För damer gäller samma regler, med skillnaden att de åker rundor på 3 km (totalt 15 km).

Lär dig mer via denna länk:
VIDEO OM DISTANSLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Öppnas i nytt fönster.

Sprint

Sprint är en förkortad version av Distans, där snabb skidåkning är aningen viktigare än i andra dicipliner. Istället för en minuts tidstillägg vid ett missat skott måste den tävlande åka en 150 m lång straffrunda direkt efter skjutning. En Sprint består av ett liggande skytte och ett stående. I en Sprint åker herrarna totalt 10 km och damerna 7,5 km.

Lär dig mer via denna länk:
VIDEO OM SPRINTLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Öppnas i nytt fönster.

Jaktstart

För att få starta i en Jaktstart måste den tävlande ha kvalificerat sig i ett inledande lopp, vilket oftast körs dagen innan. Både Sprint och Distanstävlingar kan användas för kvalificering, men det normala är Sprint. Startordningen i Jaktstarten baseras på resultatet från den föregående tävlingen, där max 60 tävlande kan starta. I Jaktstart skjuter man fyra gånger; ligg, ligg, stå, stå. Herrarna åker totalt 12,5 km medan damerna åker 10 km. I en Jaktstart startar den person som vunnit den kvalificerande tävlingen först, och resten startar i den ordning och på den tid de låg efter vinnaren i det kvalificerande loppet. Den tävlande som först korsar mållinjen vinner.

Lär dig mer via denna länk:
VIDEO OM JAKTSTARTLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Masstart

I en Masstart startar alla tävlande samtidigt. I en Världscuptävling får max 30 åkare starta i en Masstart; detta eftersom alla åkare kommer in på skjutvallen i princip samtidigt och det bara finns 30 mål. Vilka som får åka bestäms utifrån aktuell placering i den totala världscupen. En Masstart består av fyra skjutningar; ligg, ligg, stå, stå Vid första skjutningen ligger varje tävlande på den bana som har det startnummer åkaren har. Från och med andra skyttet fylls skjutvallen på i den ordning åkarna kommer in för skjutning, med start från höger. Herrarna åker totalt 15 km och damerna 12,5 km.

är dig mer via denna länk:
VIDEO OM JAKTSTARTLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Öppnas i nytt fönster.

Stafett

I en stafett åker fyra åkare varsin sträcka där varje åkare skjuter två gånger var; en liggande serie och en stående. Herrarna åker 7,5 km var, medan damerna åker 6 km var. Varje åkare har rätt att använda tre extra skott per serie i en Stafett. Missar man fler än tre skott i en serie får man åka straffrundor. Första laget i mål vinner.

Lär dig mer via denna länk:
VIDEO OM STAFETTLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mixstafett

Ett lag i Mixstafett består av två damer och två herrar, där damerna åker 6 km vardera och herrrarna 7,5 km med två skjutningar; ligg, stå. Damerna åker sträcka ett och två, medan herrarna åker sträcka tre och fyra. I en singelmixstafett är det samma regler, men endast en herre och en dam.

Lär dig mer via denna länk:
VIDEO OM MIXSTAFETTLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Öppnas i nytt fönster.

Supersprint

Supersprint är en tävlingsform som till största del tävlas vid uppvisningstävlingar och shower, men som blir allt mer populär. En Supersprint är uppdelad i två delar – en kvaltävling samt en final. I kvaltävlingen startar de tävlande med 15 sekunders intervall. Kvalet körs på en bana som är mellan 2,4 och 3,6 km totalt. Skjutning sker efter 800 m respektive 2400 m; en liggande och en stående serie. Varje åkare har tre extra skott per serie. Har inte alla fem mål träffats efter åtta skott diskvalificeras åkaren. De snabbaste åkarna i kvalet går vidare till Final. Finalen åks på en bana som är 4 till 6 km lång, bestående av 5 varv på mellan 800 m och 1200 m. Finalen innehåller 4 skjutserier; ligg, ligg, stå, stå. För skyttet gäller samma regler som i kvaltävlingen.

Publicerad: 2022-08-11

Senast uppdaterad: 2022-08-17

Författare: Svenska Skidskytteförbundet